Αιμορροΐδες και θεραπεία

>
Αιμορροΐδες και θεραπεία

Ο ένας στους τρείς θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα των αιμορροΐδων, αναφέρει ο χειρουργός Διαμαντής Θωμάς Διευθυντής στο METROPOLITAN HOSPITAL.

Στην Ελλάδα οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για αιμορροΐδες είναι περίπου 4000 ετησίως.

Αιμορροΐδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα». Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να προσπίπτουν μέσα από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από ένα συνδυασμό πολλών πραγμάτων, όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, τη συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), τη διάρροια (συχνή χαλαρή, υδαρή κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.

Τα συμπτώματα μπορούν να είναι : πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας.

Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου. Επίσης, επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του
σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή να ενδιαφερθεί σοβαρά.

«Ο ασθενής με αιμορροΐδες», λέει ο δρ Δ. Θωμάς, «φθάνει στον ιατρό αργά, σε προχωρημένη κατάσταση, χωρίς σωστή κατανόηση του προβλήματος και κάποιες φορές, με θεραπεία που παρείχε ο … γείτονας!».
Επίσης, κάθε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται στις αιμορροΐδες. «Άλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στον γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων, μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.

Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και δυστυχώς η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από τον μη ειδικό ιατρό , οδηγεί στην ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων ακόμη και μετά την εγχείρηση για αιμορροΐδες.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα συντηρητικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, και παραμένουν πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετές τεχνικές και χειρουργικά μηχανήματα (HAL, LONGO, LASER, THD, ANGIODIN, TRILOGY, RAFAELO κα) για την θεραπεία των αιμορροΐδων.
Το θέμα όμως δεν είναι να διαφημιστεί η τεχνική ή το μηχάνημα αλλά να εξατομικευθεί η θεραπεία τους για κάθε ασθενή.

Επομένως, ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία να μπορεί να χειρίζεται τα περισσότερα μηχανήματα ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει το κατάλληλο για κάθε ασθενή ή ακόμη και συνδυασμό τεχνικών όπως την Milligan – Morgan  με την χρήση LASER για τα καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα.

Βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία ένα χειρουργείο για τις αιμορροΐδες είναι, πέρα από την τέλεια χειρουργική τεχνική, να αλλάξει ο ασθενής τις συνήθειες αφόδευσης.

Δηλαδή

– Γρήγορη κένωση περίπου 5-7 λεπτά
– Πλύσιμο με χλιαρό νερό μετά την κένωση
– Εύκολες κενώσεις με λήψη φυτικών ινών

Αν δεν γίνουν όλα αύτα μετά από το χειρουργείο η πιθανότητα υποτροπής είναι μεγάλη!!!

Σήμερα πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21 ου αιώνα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα».

Φωτογραφικό Υλικό

Παράδειγμα 1

Παράδειγμα 2

Παράδειγμα 3

 

[elementor-template id="4711"]

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Call Now Button