Παχύ Έντερο

>
Παχύ Έντερο

paxy_enteroΤο παχύ έντερο ή κόλον, αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Έχει μήκος περίπου από 1 m εώς  και 3 m. Το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών , την μετατροπή των άπεπτων τροφών σε κόπρανα, καθώς και για την αποθήκευση αυτών μέχρι την αφόδευσή τους, το μόνο έκκριμα είναι η βλέννη.

Το παχύ έντερο αποτελείτε από το τυφλό, την σκωληκοειδή απόφυση, το ανιόν κόλο, το εγκάρσιο κόλο, το κατιόν κόλο, το σιγμοειδές, το ορθό και το πρωκτό.

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου είναι : Εκκολπωμάτωση, Συστροφή, Ισχαιμική κολίτιδα, Αγγειοδυσπλασία, Φλεγμονώδεις παθήσεις (Ελκώδης Κολίτιδα, Νόσος Crohn), Πολύποδες, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

εικονα4

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου άρχισε να εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και σε πολλές περιπτώσεις και κάτω των 40 χρόνων.
Εδώ θα αναφερθούμε στα καινούργια δεδομένα όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου και κυρίως στις νέες χειρουργικές τεχνικές που μας δίνουν την δυνατότητα να αποφύγουμε την <παρά φύση έδρα> κολοστομία ,ένα σημαντικό πρόβλημα που περιθωριοποιεί πολλούς ασθενείς .
Λίγα λόγια για το Παχύ έντερο:
Το παχύ έντερο ή κόλον, αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Έχει μήκος περίπου από 1 m εώς και 3 m. Το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών , την μετατροπή των άπεπτων τροφών σε κόπρανα, καθώς και για την αποθήκευση αυτών μέχρι την αφόδευσή τους, το μόνο έκκριμα είναι η βλέννη.

Είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα , και στης γυναίκες μετά του μαστού. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του , είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα , η νόσος Crohn, η Ελκώδης κολίτιδα, Πολυποδίαση. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι :
« Αναιμία- Άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία, και 10% ψηλαφητή μάζα .»
“ Βλεννοαιματηρές κενώσεις- Απόφραξη.“
“ Αποβολή αίματος με τα κόπρανα – Τεινεσμός – Αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως , ανάλογα με το σημείο του εντέρου που εμφανίζεται ο όγκος.
Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση
( κολονοσκόπηση ), με αξονική τομογραφία (CT) , με μαγνητική τομογραφία (MRI), και η εξέλιξη στης απεικονιστικές τεχνικές είναι η VIRTUAL COLONOSCOPY όπου ανώδυνα ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου.
Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου . Η εξέλιξη όμως της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα μας δίνει την δυνατότητα στην χειρουργική του παχέος εντέρου να επέμβουμε με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο (minimal invasive surgery) .Έτσι έχουμε την λαπαροσκοπική κολεκτομή , όπου στην
χειρουργική του παχέος εντέρου, τα πλεονεκτήματα υπερέχουν κατά πολύ , για τον ασθενή , έναντι της ανοικτής χειρουργικής. Η χειρουργική εμπειρία με μεγάλη σειρά λαπαροσκοπικών κολεκτομών μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή , ογκολογικά χειρουργεία, και πλήρη εκτομή του όγκου με λεμφαδενικό καθαρισμό , λόγω της μεγένθυσης που παρέχει η λαπαροσκόπηση και του ευκρινέστερου εγχειρητικού πεδίου . Η γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο και η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου , συνηγορούν για την σπουδαιότητα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής με μεγάλα ωφέλει για τον ασθενή.
Τώρα ,τα νεώτερα δεδομένα στον καρκίνο του ορθού έχουν να κάνουν με την αποφυγή της κολοστομίας ή “παρά φύση έδρας “και αυτό οφείλεται σε μια νέα χειρουργική προσέγγιση την TA.M.I.S. (TRANSANAL MINIMALLY INVASIVE SURGERY) ΔΙΑΠΡΩΚΤΙΚΗ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.
Με αυτή την τεχνική αφαιρούνται μεγάλοι πολύποδες ορθού με δυσπλασία , κακοήθεις νεοπλάσματα στο αρχικό στάδιο (Τ1Ν0Μ0) όπως και για πρωκτικό καρκίνο ομοίως αρχικού σταδίου.

Αυτή η χειρουργική τεχνική γίνεται δια του πρωκτού, χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα, με την χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων αφαιρείται ο όγκος μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του ανοίγματος.
Ενδείξεις TA.M.I.S. (TRANSANAL MINIMALLY INVASIVE SURGERY:
1) μεγάλοι πολύποδες ορθού με δυσπλασία
2) καρκίνος ορθού σταδίου Τ1Ν0Μ0 με καλή ή μέτρια διαφοροποίηση
3) μέγεθος όγκου έως 4εκ και μικρότερος του 40% της περιμέτρου
4) χωρίς υποψία λεμφαδένων από την μαγνητική
5) απόσταση όγκου >4εκ από δακτύλιο και <20εκ

Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 24-48ωρες και ο ασθενής εξέρχεται με απλές οδηγίες , αποφεύγοντας μεγάλα αιματηρά χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες και όλα αυτά με την βοήθεια την εξέλιξη και την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην χειρουργική .
Η μέθοδος αυτή αποτελεί μαζί με την διασφιγκτηριακή εκτομή του ορθούTaTME τη σύγχρονη θεραπεία στον καρκίνο του ορθού χωρίς μόνιμη παρά φύση έδρα (κολοστομία).
Επέμβαση Ta-TME (Transanal Total Mesorectal Excision),αποτελεί την εξέλιξης στην χειρουργική του καρκίνου του ορθού, με τα πιο σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα και εφαρμόζεται διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού πολύ κοντά στον πρωκτό. Γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων δια μέσου του ορθού και ταυτόχρονη λαπαροσκοπική κινητοποίηση του παχέος εντέρου για την δημιουργία αναστόμωσης. Με την τεχνική αυτή αφαιρούμε τους λεμφαδένες και τους όγκους που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωκτό αποφεύγοντας την κολοστομία (παρά φύση έδρα). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των σταδίων συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Τα ποσοστά θεραπείας είναι εφάμιλλα της κλασικής χειρουργικής.

Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές “ανοιχτές” επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες.
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή η TAMIS και η TaTME επιτρέπουν στο χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε “ανοιχτή” επέμβαση και το πιο σημαντικό χωρίς «παρά φύση έδρα».

 

Παράδειγμα Δεξιάς Κολεκτομής

[elementor-template id="4711"]

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Call Now Button