Η κλινική εξέταση διαγιγνώσκει με ακρίβεια μια Αθλητική Κήλη.

>
Η κλινική εξέταση διαγιγνώσκει με ακρίβεια μια Αθλητική Κήλη.

Ένα πλήρες ιστορικό και μια φυσική εξέταση εξακολουθούν να είναι τα πιο σημαντικά βήματα για τον προσδιορισμό της αιτιολογίας του πόνου στη βουβωνική χώρα ενός αθλητή. Το 90% των περιπτώσεων η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με το ιστορικό και μια φυσική εξέταση. Μια βιαστική ή ανεπαρκής εξέταση είναι η πιο κοινή αιτία της καθυστερημένης διάγνωσης.

exam-photo-2

Η Βρετανική Εταιρεία Κήλης δήλωσε ότι η διάγνωση της κήλης των αθλητών μπορεί να γίνει εάν είναι ανιχνεύσιμα τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω πέντε κλινικά σημεία:

  1. Εντοπίζεται ευαισθησία  πάνω από το ηβικό φύμα στο σημείο επαφής     του τένοντα με το φύμα.
  2. Ψηλαφάτε αδύναμο και ευαίσθητο  το οπίσθιο τοίχωμα πάνω από τον έσω  βουβωνικό δακτύλιο(σαν να είναι σκισμένο),
  3. Πόνος ή/και διαστολή του εξωτερικού δακτυλίου χωρίς την προφανή παρουσία κήλης,
  4. Πόνος στην σύμφυση του μακρύ προσαγωγού τένοντα .
  5. Αμβλύς και διάχυτος πόνος στη βουβωνική χώρα, ακτινοβολώντας προς το περίνεο και το εσωτερικό των μηρών ή κατά μήκος της μέσης γραμμής.


hernia2
Η μαγνητική, η ακτινογραφία και ο υπέρηχος έχουν χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια απεικόνισης του σκισίματος στους πλάγιους κοιλιακούς μύες. Δυστυχώς, οι εξετάσεις αυτές είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και υπάρχει υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών διαγνώσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι κυρίως χρήσιμες για τον εντοπισμό άλλων πιθανών αιτιών για τον πόνο στη βουβωνική χώρα, για παράδειγμα έναν τραυματισμό στο ισχίο.

Σημαντικές περιοχές της εξέτασης περιλαμβάνουν την κοιλιακή χώρα, τη βουβωνική χώρα, τα νεύρα, τη λεκάνη, τους τένοντες προσαγωγούς, το ισχίο, το σπερματικό τόνο και των όρχεων στους άνδρες, και το στρογγύλο σύνδεσμο στις γυναίκες.

Ένας ασθενής με μια αθλητική κήλη, θα έχει μια εικόνα διευρυμένου εξωτερικού βουβωνικού δακτυλίου ή/και  ένα σκίσιμο της περιτονίας του έξω λοξού. Ο εξωτερικός δακτύλιος μπορεί να ψηλαφάτε αναστρέφοντας το όσχεο με το δάχτυλο. Κανονικά μόνο η άκρη του δακτύλου μπορεί να περάσει μέσω του εξωτερικού βουβωνικού δακτυλίου. Σε περίπτωση μιας αθλητικής κήλης το δάχτυλο περνάει εύκολα μέσω του εξωτερικού βουβωνικού δακτυλίου. Η ψηλάφηση του εξωτερικού βουβωνικού δακτυλίου θα αναπαράγει τον πόνο του ασθενούς. Συχνά το τοίχωμα του βουβωνικού πόρου μπορεί να ψηλαφηθεί  και το πάχος και η αντοχή μπορεί να συγκριθεί με την έτερα πλευρά. Ένα λεπτό και αδύναμο βουβωνικό τοίχωμα είναι επίσης χαρακτηριστικό μιας αθλητικής κήλης.


Ένα άλλο σημαντικό μέρος της εξέτασης είναι η ψηλάφηση του έξω λοξού, παράλληλα με το βουβωνικό σύνδεσμο. Συχνά μπορεί να εντοπιστεί ένα ελάττωμα. Ένα ελάττωμα (αδύναμη, σκίσιμο) στην περιτονία του έξω λοξού σε μεγάλο βαθμό σημαίνει ότι πάσχουμε από αθλητική κήλη.

[elementor-template id="4711"]

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Call Now Button